Formula E revine pe circuitul cunoscut de la Portland International Raceway
Etapa dublă Formula E de la Portland International Raceway din acest weekend marchează prima dată de la runda de la Monaco din 27 aprilie când seria a concurat pe un circuit familiar. Berlin a prezentat un traseu nou, în timp ce cel mai recent eveniment de la Shanghai a fost organizat pe un circuit complet nou. Însă revenind în Statele Unite, Formula E se va întoarce pe teren cunoscut, iar Maximilian Guenther de la Maserati MSG Racing spune că acest lucru va necesita o abordare diferită în acest weekend.
“Este cu siguranță o abordare ușor diferită”, a spus germanul, care a terminat pe locul șase în prima cursă de la Portland (fotografiat mai sus) în sezonul trecut. “Toată lumea are mai multe referințe și experiență din anul precedent – de fapt, am urmărit deja diferențele în calificări pe tot parcursul weekendului trecut și a fost extrem de competitiv. Deci, ce poți să te aștepți anul acesta este doar un pas înainte.”
Aceasta este a doua stagiune conform regulilor GEN3, iar convergența naturală rezultată a făcut ca grupul să fie cel mai compact din istorie. Guenther spune că este crucial să valorifici cunoștințele vizitei anterioare la Portland.
“Am văzut diferențe atât de mici în acest an, în special în calificări, încât știm foarte bine că trebuie să lucrăm cu adevărat și să analizăm toate aceste detalii fine care fac diferența la sfârșitul zilei”, a spus el. “Fiecare sutime mică pe care o poți obține aici și acolo îți poate oferi câteva poziții pe grilă. Așa că aceasta este mentalitatea noastră înainte de weekend.”
Planuri viitoare pentru Formula E
Formula E va extinde numărul de duble runde la șase în sezonul viitor – o decizie care a stârnit unele critici din partea fanilor care ar prefera ca seria să viziteze mai multe locații. Guenther și colegul său de la Maserati, Jehan Daruvala, văd merite în ambele părți ale dezbaterii.
“Cred că ambele au avantaje și dezavantaje”, a spus Guenther. “Cu siguranță, îmi place să merg în locuri diferite pentru a avea o singură șansă și a face față pe fiecare circuit. Din punct de vedere uman, cred că are atât avantaje, cât și dezavantaje.”
Provocări și beneficii ale etapelor duble în motorsport
Participanții la cursele de motorsport se confruntă cu provocări intense atunci când se desfășoară etape duble, mai ales în ziua celei de-a doua curse – cu foarte puțin somn, epuizarea fiind resimțită în mod evident. Această situație îi determină pe membrii echipei să-și depășească limitele individuale.
Pe de altă parte, călătoriile constante către 17 destinații diferite au și ele un impact semnificativ. Găsirea unui echilibru între aceste aspecte este crucială. Locațiile în care se desfășoară cursele sunt absolut uimitoare, iar calendarul pentru anul viitor se anunță promițător.
„Nu avem etape duble în fiecare weekend,” a menționat Daruvala. „Există weekend-uri cu etape duble și altele fără, iar cred că un echilibru este benefic. Așadar, sunt curios să descoperim ce aduce această variație.”